„Припремни радови“ на извођењу Еразмус+ пројекта Унапреди вештине и примени их – Октобар-Новембар 2020.

 

Епидемија вируса Ковид-19 је донела много несигурности и пореметила бројне планове – па и наше око одласка дванаесторо ученика треће године наше школе у Солун на праксу у оквиру Еразмус+ пројекта „Унапреди вештине и примени их“.

Главна промена, што се тиче извођења нашег пројекта, јесте одлагање датума одласка на мобилност. Првобито је требало да наши ученици у Грчкој бораве крајем новембра и почетком децембра, али смо потом у договору са Центром за целоживотно учење „Иподоми“ из Солуна, организацијом која је наш партнер у овом пројекту, одвијање мобилности померили за фебруар 2021. због неповољне епидемиолошке ситуације. Како је у међувремену дошло до драстичног погоршања епидемиолошких услова и у Србији и у Грчкој, одлагање одласка ученика на праксу за крај пролећа, или пак за лето, врло је извесно.

Па ипак, то што је конкретан датум одласка наших ученика на праксу у Солуну за сада непознат, то нас не спречава да се темељно припремимо за тај пут. Тако су већ почетком октобра месеца одабрани ученици кренули да похађају припремну наставу из енглеског језика на којој усвајају стручну терминологију на овом језику.

У октобру су, такође, наставници задужени за пројекат одржали састанак са родитељима учесника током кога су их упутили у Еразмус+ програм Европске уније и програм праксе у Солуну, а поразговарали су са родитељима и о смештају ученика, трошковима, документацији коју треба припремити пред путовање…

Поред састанка са родитељима, наставници задужени за извођење пројекта су заједно са директором у просторијама школе 20. новембра одржали састанак са Јованом Маленовић, представницом Центра за целоживотно учење „Иподоми“. На том састанку је било речи о документацији коју треба припремити пред полазак, смештају, финансијама и другим детаљима. Током састанка укратко смо поразговарали и са руководством организације „Иподоми“ путем видео позива у оквиру кога смо договорили припремну посету Солуну (уколико то прилике буду допустиле), као и обилазак наше школе од стране госпође Елене-Јоане Синани, директорке организације „Иподоми“, која планира да дође у Србију и обиђе све школе са којима је овај центар до сада сарађивао на пројектима у оквиру програма Еразмус+.